arcstudio

architectural studio

Category Archives: Πράσινη Αρχιτεκτονική

Πράσινες στέγες για μείωση στο ρεύμα

Σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι πράσινες στέγες σε ελληνικά κτίρια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. 
 

Η μείωση του κόστους ενέργειας για ψύξη μπορεί να φτάσει έως και το 40% ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από την φυτεμένη επιφάνεια, αλλά και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%. 

 

Κτίρια με πράσινη στέγη είναι το δημαρχείο της Ελευσίνας, το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχουν πολλά ιδιωτικών φορέων. 

 

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για πράσινες ταράτσες προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για δημόσια κτίρια. 

 

[http://www.skai.gr/]
Advertisements

Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης πράσινης γειτονιάς

Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτιστοποίηση του τοπικού μικροκλίματος.

Το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο αναβάθμισης κτηριακού αποθέματος πολιτών χαμηλού εισοδήματος σε όλη τη νότια Ευρώπη αποτελεί επιδεικτική δράση του Υπουργείου περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, επιχορηγείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και σχεδιάστηκε και εποπτεύεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα παραδείγματα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλο τον κόσμο αναδεικνύει την παραμένουσα αξία των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στην Ελλάδα, δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη χιλιάδων νέων θέσεων εργασία στον κατασκευαστικό τομέα και θέτει την ελληνική τεχνογνωσία σε θέματα εξοικονόμησης και ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πραγματικότητας.

Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012 και αφορούν την ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σημαντική είναι η συμμετοχή και συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού ελληνικών βιομηχανιών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί χορηγούν πλήρως τμήματα του έργου.

 
 

[greekarchitects.gr]

Το κτίριο γραφείων της Siemens από τους Henning Larsen Architects

  
Στόχος του έργου «Embrace» είναι η δημιουργική συνύπαρξη της πόλης του Μονάχου και του εργασιακού χώρου της Siemens με όρους σύνθεσης και όχι παράθεσης ή αντίθεσης : αποχωρώντας από την κατεστημένη λειτουργία της εταιρικής αρχιτεκτονικής, ως συμβόλου ισχύος και ”exclusiveness” , η πρόταση των Henning Larsen Architects επιθυμεί να δημιουργήσει ένα κατεξοχήν δημόσιο κτίριο, καθολικά προσβάσιμο και απόλυτα σχετικό με την καθημερινότητα των διαφόρων κατηγοριών χρηστών : των πολιτών του Μονάχου, των εργαζομένων της Siemens, των επισκεπτών της πόλης και των Μουσείων της περιοχής.
 
 
Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τον εσωστρεφή στροβιλισμό δυο αρχέγονων συστατικών, του κενού και της μάζας, που συμβολίζουν το Μόναχο και τη Siemens αντίστοιχα. Ο εναγκαλισμός (embrace) των δυο οντοτήτων δημιουργεί 6 αυλές με διαφορετικό χαρακτήρα κι εξοπλισμό , οι οποίες επικοινωνούν ελεύθερα στο επίπεδο της πόλης. Η δε διαγώνια συσχέτισή τους επιτρέπει μια συνεχή αστική κίνηση διαμέσου του οικοπέδου της Siemens, που έρχεται να ενώσει το μεσαιωνικό πυρήνα του Μονάχου (Innenstadt) με τον αυτοκρατορικό κάνναβο του 19ου αιώνα (Maxvorstadt). 
Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού εν μέσω των αυλών της Siemens, ο χρήστης καλείται να αναγνώσει το κτίριο ως μια μετεγγραφή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των αυλών, που κυριαρχεί στο Μονάχο. Καλείται επίσης να αντιληφθεί την αντίστιξη μεταξύ σοβαρότητας / ένταξης /contextuality στο εξωτερικό, και ελευθερίας / ζεστασίας / εκφραστικότητας στο εσωτερικό.

Η διαγώνια οργάνωση των κενών τετραγώνων αντανακλά στην οργάνωση της μάζας. Ως μάζα, το κτήριο αναπτύσσεται διακλαδιζόμενο φυγόκεντρα από τον κεντρικό του κορμό και προς τα άκρα του. Κατ’ αυτό τον τρόπο , υπάρχει μια σπονδυλική στήλη που συγκρατεί το όλο κτήριο των 45,000 μ. ενωμένο και ευέλικτο στη χρήση. Η σπονδυλική στήλη είναι η ζώνη επικοινωνίας και διάδρασης (interaction zone) , ο χώρος αναφοράς στον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με χαλαρό (informal) τρόπο, να εργαστούν σε μη τυπικό περιβάλλον, να συναντηθούν σε κοινωνικό κι όχι εργασιακό επίπεδο, να πιούν καφέ , να απολαύσουν το φως και το πράσινο που χαρίζουν οι αυλές. Στο επίπεδο της καθημερινότητας των εργαζομένων, η ζώνη διάδρασης μεταμορφώνει δραστικά το τυπικό κτίριο γραφείων από γενικού χαρακτήρα (generic) σε μια εμπειρία που προσομοιάζει την λειτουργία ενός δρόμου της πόλης: ακριβώς όπως ο δρόμος περιτριγυρίζεται από σπίτια, μαγαζιά, εργαστήρια, αλλά ο πραγματικός χαρακτήρας του βρίσκεται στον κενό χώρο που αυτά ορίζουν και χρωματίζουν.

To κτίριο προορίζεται να υπερβεί τις βαθμολογίες LEED platinum και DGNB gold στον τομέα της βιωσιμότητας, ενεργειακής απόδοσης και εν γένει λειτουργίας στον κύκλο ζωής του. Η κατασκευή του θα αρχίσει στο τέλος του 2012, και προβλέπεται να δοθεί σε λειτουργία το 2016.

Συντελεστές Αρχιτεκτονική: Henning Larsen Architects, Copenhagen _Louis Becker (Partner), Κώστας Πουλόπουλος (Project Architect), Werner Frosch (Project Manager), Silke Jörgenshaus, Vanda Oliveira, Blanca Ulzurrun, Carl Lyneborg, Christian Schjøll (3D), Jie Zhang, Nico Schlapps, Omar Dabaan and Martin Wrå Nielsen (Sustainability).
Μηχανικοί : Werner Sobek , Frankfurt & Innius & HPP Berlin
Αρχιτεκτονική Τοπίου : VOGT, Zurich 

 
 Του Κώστα Πουλόπουλου για το archisearch.gr

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της πρώτης πράσινης γειτονιάς

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες στο πρώτο κτήριο της πράσινης γειτονιάς στην Αγία Βαρβάρα. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτιστοποίηση του τοπικού μικροκλίματος. 
 
Το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο αναβάθμισης κτηριακού αποθέματος πολιτών χαμηλού εισοδήματος σε όλη τη νότια Ευρώπη αποτελεί επιδεικτική δράση του Υπουργείου περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, επιχορηγείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και σχεδιάστηκε και εποπτεύεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα παραδείγματα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλο τον κόσμο αναδεικνύει την παραμένουσα αξία των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στην Ελλάδα, δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη χιλιάδων νέων θέσεων εργασία στον κατασκευαστικό τομέα και θέτει την ελληνική τεχνογνωσία σε θέματα εξοικονόμησης και ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πραγματικότητας. 
 
Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012 και αφορούν την ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σημαντική είναι η συμμετοχή και συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού ελληνικών βιομηχανιών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί χορηγούν πλήρως τμήματα του έργου.
 

Πόστερ

>Οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο πράσινο νησί στην Ελλάδα

>

Στους Λειψούς θα δηµιουργηθεί το δεύτερο πράσινο νησί στο γαλάζιο Αιγαίο µετά τον Αϊ-Στράτη και θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Στόχος είναι το νησάκι των 500-600 κατοίκων τον χειµώνα και των 2.000-3.000 το καλοκαίρι να αποτελέσει το πρώτο νησί µηδενικών εκποµπών ρύπων στη Μεσόγειο και τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια τουχρόνου κατάτο µοντέλο του νησιού Σάµσε (Samsoe) στην πρωτοπόρο ∆ανία που καλύπτει 100% τις ανάγκες του από πράσινη ενέργεια. Την εξαγγελία έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρµπίλη, µιλώντας στο συνέδριο του «Economist» για την καινοτοµία και την ευρυζωνικότητα.

Το σχέδιο να γίνουν οι Λειψοί το ελληνικό Σάµσε θα επιτευχθεί µε τη χρήση προηγµένων συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας και ΑΠΕ, έξυπνων ευρυζωνικών δικτύων και καθαρών µέσων µεταφοράς, δηλαδή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το νησί έχει 5-6 ξενοδοχεία, καµιά 50αριά εµπορικά κτίρια, καθώς και 500 κατοικίες, µεγάλο τµήµα των οποίων είναι παραθεριστικές. Το έργο θα περιλαµβάνει, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήµατα, µονάδες παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, µονάδες αφαλάτωσης νερού µε τη χρήση ήπιων µορφών ενέργειαςκαι τεχνικών εξοικονόµησης σε όλα τα κτίρια του οικισµού, συµπεριλαµβανοµένων των δηµόσιων και των εµπορικών. Στόχος είναι µέσα από τις παρεµβάσεις αυτές να δηµιουργηθεί ένα νησί µε µηδενικό ισοζύγιο εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή µια κλιµατικά ουδέτερη περιοχή.

Το κόστος κατασκευής εκτιµάται στα 28 εκατ. ευρώ, τα χρήµατα θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Περιβάλλοντοςτου υπουργείου Περιβάλλοντος και αυτή τη στιγµή το έργο βρίσκεται στη φάση των µελετών. Πιθανώς οι διαγωνισµοί για την επιλογή των κατασκευαστριών εταιρειώννα προκηρυχθούν και µέσα στο 2011. Τον σχεδιασµό του έργου έχει αναλάβει το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, ενώ στη φάση της κατασκευής εκτιµάται ότι θα δηµιουργηθούν δεκάδες θέσεις εργασίας. Ο στόχος είναι οιΛειψοί να αποτελέσουν πόλο έλξης οικολογικού τουρισµού, αλλά και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ. Στο ίδιο συνέδριο, η υπουργός έκανε λόγο και για τη δηµιουργία ενός πράσινου χωριού, δηλαδή ενεργειακά αυτόνοµου, στον Νοµό Αρτας.

Μοντέλο Δανίας

Η χώρα που γέννησε και έκανε πράξη την ιδέα του πράσινου νησιού είναι η ∆ανία, πρωτοπόρος στις Ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. Η αρχή έγινε το 1997, όταν η κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισµό και νικητής για να διεξαχθεί το πράσινο πείραµα αναδείχθηκε το νησί Σάµσε µε 4.000 κατοίκους. ∆εκατέσσερα χρόνια µετά, οι κάτοικοι του Σάµσε καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε ρεύµα από αιολικά πάρκα και το 75% των αναγκών τους σε θέρµανση από φωτοβολταϊκά και καύσιµη ύλη βιοµάζας. Κυκλοφορούν µόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή οχήµατα που καίνε βιοντίζελ ή βιοαιθανόλη, τα οποία προέρχονται από τα απόβλητα από τις φάρµες που υπάρχουν στο νησί. οσο για τους κατοίκους του, όχι µόνο στήριξαν το εγχείρηµα, αλλά και έγιναν µέτοχοι.

[ΤΑ ΝΕΑ]

>Ποδηλατόδρομοι με ηλιακούς συλλέκτες

>

Παρόλο που στην Ελλάδα γίνεται ακόμα θέμα για το αν θα έπρεπε να κατασκευστούν ποδηλατόδρομοι και ελάχιστοι δήμοι έχουν υλοποιήσει δίκτυο ποδηλατόδρομων, μια μικρή πόλη της Ολλανδίας ετοιμάζεται να στρώσει τους υπάρχοντες ποδηλατόδρομους με ηλιακούς συλλέκτες. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της TNO, μίας από τις εταιρίες που παίρνουν μέρος στο εγχείρημα, αυτή η έξυπνη ιδέα θα γίνει στο Krommenie.
Το SolaRoad είναι ουσιαστικά ένας δρόμος, ο οποίος δρα και ως ηλιακός συλλέκτης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο λειτουργιών επιτρέπει στην ηλιακή ενέργεια να “αιχμαλωτίζεται” και να μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα στα όρια του χώρου που ήδη χρησιμοποιείται ως δρόμος. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό των δρόμων, τα φανάρια αλλά ακόμα και για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών.

Η αναμενόμενη παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αμελητέα. Το Ολλανδικό οδικό δίκτυο  αποτελείται από 137.000 χιλιόμετρα δρόμων και υπολογίζεται ότι με το σύστημα αυτό θα παράγονται περίπου 50 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο. Λάβετε υπόψιν ότι ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί περίπου 3,500 kWh το χρόνο.

Το μοντέλο για τον ποδηλατόδρομο SolaRoad, όπως παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο 2011, αποτελείται από modules. Ο ποδηλατόδρομος θα κατασκευάζεται από κομμάτια τσιμέντου, διαστάσεων 1,5 επί 2,5 μέτρα, τα οποία θα έχουν μία επικάλυψη γυαλιού, η οποία θα είναι πολύ ανθεκτική και αντιολισθητική.  Κάτω από αυτή την ενός εκατοστού ειδικά επεξεργασμένου γυαλιού, θα υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες. Μέσα στον επόμενο χρόνο, η εταιρία κατασκευής θα ελέγξει την απόδοση του όλου εγχειρήματος και ειδικά το πως η συσσωρευμένη ενέργεια θα διαχέεται ομοιογενώς ακόμα και τη νύχτα.